My hiking story

Author: aiman mania | Publish 10/15/2015, 17:36 | There is 48 Comment[s]
Assalamualaikum sayang 

Aku kalau ditanya "apakah aktiviti sukan yang awak join masa sekolah dulu",konfem aku akan jawab "merentas desa" cepat - cepat.Masa kat sekolah dulu,boleh dibilang dengan jari berapa kali aku join benda-benda lasak macam tuh.Nasib baik ada kaki boleh berlari join larian merentas desa bagai... hahahhaa...siot!
Alang-alang tak reti nak bersukan,dapat merasa jugaklah pingat gangsa daripada tak boleh apa-apa.Boleh tahan jugak aku berlari.Kalau stamina kuat,boleh kalah si Usain Bolt,mamat hitam dari Jamaica tuh :p
Kau jangan nak cabar aku bukan-bukan.Silap hari bulan,manalah tau Gimnastik irama pon aku boleh buat.Tapi,aku tak naklah...Nanti tak semena-mena aku pulak dinobatkan ratu gimnas negara.Manalah pulak si Farah Ann nak cari makan nanti kalau aku kacau periuk nasi dia...Hahahahhaaha... *Put  naughty smiley*
Cakap pasal aktiviti lasak,kaki aku boleh dipuji pabila bab-bab panjat bukit nih.Bangga beb dengan aku yang tak rajin bersenam ni,dapat panjat bukit.Kau hadoo?
Masa cuti sem tiga bulan lamanya,aku buat keputusan untuk bertapa mencari ketenangan kat kampung.Kebetulan,member-member aku dari sekolah dulu pon tengah rancak cuti sem.Lepas beberapa kali bermusyawarah dan berdebat ala-ala Ahmad Maslan 3.85 tuh,kiteorang putuskan untuk mendaki Bukit Keluang dekat Besut,Terengganu.Sebenarnya,tak jauh pon Bukit Keluang tuh dari kampung kiteorang.15 minit perjalanan dah selamat sampai.Kiteorang berlima (2 Lelaki dan 3 perempuan) siap tapau makanan dari rumah siap-siap lagi tau nak menjamu selera lepas habis beraktiviti.Nak panjat bukit nih letih gila + makan tenaga banyak!Kalau korang yang jenis makhluk yang sayangkan lemak better dari awal jangan join benda benda macam nih! *Put smile*


Muka buat- buat kejung Arifah and me after separuh pendakian Bukit Keluang.Kaki macam nak tercabut. *Fefeling korean celup ,amik watak Doo Min Joon-shi dalam My love from Another Star*

Perkenalkan teman baik tapi mesra aku,Arifah.Masa mula-mula nak naik kemain bersemangat kental nak bersenamrobik bagai,Tapi,haram tak jalan!Separuh pendakian,suruh berhenti rehat sekejap sebab sakit dada.Aku dah mula rasa bimbang.Cuak pon ada tengok keadaan Arifah yang pucat  macam ayam dalam peti ais.Kalau mati kat situh,sapalah nak bertanggungjawab.Tapi,Alhamdullilah takde apa-apa yang berlaku and nothing serious.Kiteorang teruskan perjalanan.Jumpa benda pelik sikit terus amik gambar.Perangai jakun tak habis-habis!Pantang jumpa spot cantik,terus amik gambar walaupon muka masing-masing letih macam tenuk baru habis bersalin :3


Untung korang masuk blog nih,boleh tengok macam mana tenuk meneran..hahhahaahha.
Pendakian Bukit Keluang nih ambil masa kira-kira 45 minit jugaklah.Lenguh-lenguh kaki tak payah cakap.Kalau kau tak nak merasa sakitnya kaki kau bila mendaki,better ko cabut siap-siap lagi dari rumah kaki kau tuh .Nama pon dah aktiviti lasak,mestilah rasa sengal sikit-sikit.Korang jangan bimbang kalau korang betul-betul ikut track,konfem takkan sesat punya.Make sure,kalau jalan tuh pandang bawah sebab takut nanti tersadung akar pokok!Kalau yang jenis mulut celupar tuh,simpan sikit celupar tuh kat rumah tak payah bawak pergi mendaki.Tak ke haru nanti kena sampuk kat mambang!


Bagi mereka yang mengidam nak naik bukit,tapi,mempunyai penyakit  "lutut longgar",korang jangan bimbang.Korang boleh berpaut pada tali yang diikat kat pokok pokok macam gambar di atas.Kalau time hujan jangan nak tunjuk action sangat ,kononnya kaulah adiwira yang takkan jatuh tanpa berpaut pada apa-apa...Tupai yang pandai melompat pon jatuh,inikan kau plak manusia yang tak pandai melompat.ehhh!
Pesanan aku,kalau naik bukit pakai sport shoes,jangan mengada-ngada nak pakai high-heels!Kau bergaya masuk hutan pon sapa nak tengok kan? *mata ke atas,tangan atas bahu*



Kalau mendaki bukit,jangan pakai panjat je.Kena slow-slow, jangan gopoh gapah nak naik dan nak turun.Kalau nak turun cepat,tader jalan shortcut melainkan terjun gaung. :)
Pandang sekeliling kau dan nikmati puas-puas apa yang Allah ciptakan.Biar lambat asalkan selamat dan kau pon berpuas hati dengan penat lelah kau  sampai ke puncak!Make sure pakai pakaian yang selesa.Pakaian yang menyerap peluh adalah disyorkan.Jangan naik bukit pakai skirt,nanti kena gigit nyamuk.Lasak macam mana sekalipun,jangan lupa tutup aurat dan jaga batasan.Kita kan duta kecil agama Islam :)




Once kau dah jejak puncak bukit,kau dah boleh tarik nafas lega!Penat lelah kau berbaloi sebab kat atas tuh pemandangan dia , Masya-Allah tak boleh diungkapkan dengan kata - kata.Seriously!It is very beautiful.Alhamdullilah,untuk nikmat pancaindera yang Allah bagi untuk aku melihat!Saujana mata memandang :D
Tapi,awas!Korang kena berhati-hati sebab risiko untuk jatuh itu tetap ada.Kalau dah jatuh,memang tak boleh buat apa-apa.Jangan harap kau boleh berpaut pada pokok sebab bila kau jatuh,memang korang akan jatuh direct ke tanah.Tapi,setakat ni tak pernah lagi aku dengar mana-mana polan jatuh bukit.Jadi,sebelum dirimu yang begitu berharga lencun dek hujan,better sediakan payung siap-siap untuk kau berteduh! ^_T



Bagi mereka yang mamai,korang jangan tak tau plak.Aku naik bukit nih around Malaysia je,bukannya dekat Kepulauan Sumatera.Dont judge Malaysia easily by looking at it's cover!

Kalau tengok sekilas pandang,macam pemandangan kat Uluwatu,Bali.Tak salah kalau aku label Bukit Keluang nih Bali Besut.Huuhuuhuu :)
Jangan pulak kau tak tahu Pantai Bukit Keluang nih jugak jadi sasaran team KRU buat filem Hikayat Merong Mahawangsa.Apa kau ingat kampung kami tader nilai komersial?*buat kening ala Ziana Zain* Kalau yang kaki Hiking tuh , mai lah test kepala lutut anda mendaki bukit kat sini.Bukan Bukit Broga jer nak peymes..Bukit Keluang pon sama!
Once kau dah sampai ke puncak,kau akan rasa hebat macam puteri kayangan baru sudah mencemar duli turun ke bumi.Sebesar-besar bangunan nampak kecik-kecik aje seolah-olah semua yang kat bawah kaki kau tuh milik kau sorang.Bayu bertiup dan ketika saat ini kau boleh fefeling Beyonce sikit dengan flips hair ke kiri dan ke kanan.Suasana kat puncak sunyi sepi yang akan membuatkan kau tetiba terkenangkan sensorang.Masa ni lah ko boleh berangan-angan nyanyi lagu Kuch kuch Ho tai dengan pak we ko!



Gambar ini ditangkap waktu kiteorang nak turun.Dari jauh korang akan nampak puncak Bukit Keluang dan atas puncak tuh ada pondok besar yang boleh memuatkan hampir 50 orang.Bolehlah kau beristirehat minum air ataupon buat tarian zumba dengan geng-geng kau kat situh.Make sure bawak air mineral sebab kat atas sana memang tak ada sumber air langsung.Kalau ko nak feeling-feeling Park ChanYeol EXO dalam Law Of The Jungle bolehlah kau minum setitis embun :p



Make sure bila turun puncak hati-hati dan selalu pandang bawah sebab kadang-kadang bentuk muka bumi kat sini always changed by the season.Kiteorang pergi hari tuh ketika habis hujan dan track boleh tahan licin weh!Pakai kasut yang sesuai kalau tak kaki melecet.Jangan plak pakai kasut bola.Kita nak panjat bukit nih oiii bukan nak main bola!Klau tengok kat gambar atas tuh ada kaler biru sikit-sikit.haaaa itulah pantai namanya.Kalau korang rasa gayat mintak bantuan rakan-rakan pegangkan tangan!
I dont have any trouble masa turun but my friend , Roza , terketar - ketar lutut sebab before pendakian tak ambik breakfast.Make sure sebelum pendakian makan dulu kenyang-kenyang.Kalau boleh buat tarian zumba sekali!



This is Roza!Roza jadi member hiking yang paling lambat turun bukit sebab ketar lutut macam jantan gila kena parkinson!Serious this is my first time tengok orang ketar kepala lutut macam kena kejar dengan anjing gila..Last but not least,Takziah untuk Roza kerana baru sahaja kehilangan bonda tercinta pada malam  raya haji harituh.Aku harap Roza akan terus tabah menghadapi hari-hari yang mendatang.Semoga berjaya dalam hidup dan buat ibumu tersenyum bangga.I believe in Roza.
AL-FATIHAH..

kita jumpa lagi pada waktu akan datang.Lets share our experience in comment box!assalamualaikum..

Short trip to Langkawi : Island hopping and Makam Mahsuri

Author: aiman mania | Publish 9/08/2015, 20:46 | There is 58 Comment[s]

Assalamualaikum..

Awal semester 4 kali nih, merupakan permulaan semester yang agak hebat sebab awal-awal lagi dah pergi serang Pulau Langkawi duk berjimba sakan walhal semester baru bermula.Hebat tak?Orang lain gigih "pergi pagi , balik petang" dari kelas,kiteorang have fun together macam tak ingat dunia.Aku yang pada mulanya rasa taknak pergi,sekali upload gambar travel berkeping - keping kat Instagram kasi kawan - kawan jeles.Mana taknya..Masa kat Langkawi aku dan DSLR bagaikan kawan karib berpisah tiada.Untung ada DSLR nih tau.Selain boleh buat bergaya,every moments that we share together can be captured just by one click!


Dari Jeti Kuala Perlis sampai ke Langkawi ambil masa kira-kira satu jam setengah dengan kadar bayaran RM18.00 Sehala.Masa tuh minyak tak naik harga dan GST pon tak dikenakan lagi.Heeheehee.Gurau sikit :)
Oh ya!Kiteorang pergi Langkawi under package percutian RM135 satu kepala-Including accomodation,Breakfast,kenderaan,dan aktiviti Island Hoping.Berbaloi jugaklah bayar mahal - mahal tapi satu jeee yang aku tak berapa berpuas hati.Penghantaran servis terlalu lambat.Tunggu akak yang handle kiteorang punya pakej dalam lebih kurang setengah jam jugak!Mana taknya!Every seconds in Langkawi is very precious for us sebab keesokan harinya kena gerak balik ke kampus.FYI , kiteorang pergi Langkawi secara backpackers dan yang paling sedihnya kiteorang ada masa lebih kurang 48 jam je di Langkawi sebab taknak ponteng kelas lama-lama.Terserlah kredibiliti pelajar cemerlang di situh :3


Untuk penginapan,kiteorang pilih Sandy Beach Resort.Sandy Beach Resort nih sangat selesa dan kedudukannya pon strategik di sepanjang laluan Pantai Cenang dan ada banyak kemudahan.Kedai makan kat area sini tak payah cakap.Berlambak-lambak okay hinggakan kalau ko bawak satu kampung pon ada lagi tempat kosong untuk "nomnomnom".Overall aku boleh katakan Sandy Beach Resort nih salah satu accomodation terbaik di Langkawi.Cukup dengan pakej.Bilik bersih dan tandas pon berkilat bright shine like a diamond :p Thank you dan tahniah staf - staf SB resort!
Lepas siap urusan check-in dalam pukul 11:30 pagi, kiteorang tanpa membuang masa pulas enjin kereta pergi ke Makam Mahsuri sebab pada sebelah petangnya pula,kiteorang ada aktiviti Island hoping and will have some sports water.


Bayaran masuk ke Makam Mahsuri sekarang dah naik.kalau dulu RM7.00 sekarang dah naik jadi RM10.00.Dimanakah silapnya?Apakah wajah - wajah kami memang foreigner look alike atau silap kami sendiri tak tunjuk identification card?Atau jika BENAR sekalipon tiket naik harga, apakah mungkin ini sebenarnya ambang bermulanya era GST ?hehehehe...

Sebenarnya Makam Mahsuri nih terletak dalam Kampung Kedah.Haaaaa.....Dalam kampung Kedah nih bukan ada Makam Mahsuri je tau..Tapi,korang juga akan jumpa rumah Panglima Itam,rumah Tok Penghulu dan Rumah Mahsuri.Dalam banyak - banyak rumah , Rumah Tok Penghulu besar sekali tau!Yang bestnya,korang boleh masuk sesuka hati jer dan takde kawasan larangan.Tapi,behave yourself.Tak ke naya kalau "Mahsuri" tuh ikut korang balik rumah.heeeeeeheeee...


Masa kiteorang pergi rumah Mahsuri , ada golongan mak cik - mak cik tengah berzanji dan berselawat.Pada mulanya,aku ingatkan ada mak yong ke apa.Kiteorang tak amik port sangat sebab dalam rumah tuh penuh orang dah macam kenduri kahwin gamaknya.Senibina dia lawa dan masih mengekalkan senibina melayu tradisional zaman silam.Kagum tetiba dengan bangsa sendiri yang menghargai warisan turun-temurun nenek
moyang hingga ke aku yang entah keturunan mana generasi keberapa masih lagi dapat melihat benda - benda klasik dan retro sebegini.


Daripada bersesak-sesak masuk ke Rumah Mahsuri,ada baiknya kita singgah sekejap di rumah Panglima Hitam.Aku tak tahulah kenapalah Panglima Hitam nih terlalu obses dengan warna hitam hinggakan rumah dia  pon dicat dengan warna hitam.Masa masuk dalam rumah ni , aku rasa macam masuk sauna sebab panas sangat dengan ruang rumah yang sempit.Mcam manalah Panglima Hitam nih boleh hidup.


Sekitar dalam Rumah Panglima Hitam.Besar manalah Tuan rumah nih sebab tengok katil macam kecik je.


Memperkenalkan Dari kiri - Lili , Na , Kak Emiqa dan Kak Ya.Dalam ramai - ramai seorang je orang Utara yang lain - lain ore pata timur - kelate dan Ganung kito.Umur sebaya tapi panggil kak sebab tahlahhh....dah terbiasa dengan panggilan sebegitu.Hangout sama - sama dan tak pernah miss walau satu member.Yang uniknya macam mana aku sorang je laki dalam group nih.Kadang - kadang bila hang-out geng - geng perempuan je yang drive.Aku yang tak pandai drive, duduk bersilang kaki macam boss.Epik sangat.

"Leman tak pandai naik keto , nok bowok bini lagu mano?"

Okay,bab laki ta pandai drive kereta ni isu sensitif!

Lepas penat - penat pusing Makam Mahsuri let's go pekena goreng pisang panas dan air kelapa fresh kat stall berhampiran!Kalau korang nak tau dekat Makam Mahsuri ada mak cik - mak cik jual minyak gamat dan barangan kraftangan.Wehhh!Kalau datang Langkawi jangan lupa beli ubat gamat banyak banyak bagi kat sanak saudara,jiran rumah sebelah dan sahabat handai.Jangan jadi macam aku yang sangat berkira bab - bab belanja.Pergi dengan tangan kosong,balik pon dengan tangan kosong.HAHAHHAA...Minyak gamat kat sini kemain murah sehinggakan kalau kau balik kat daratan semula kau boleh jual dua kali ganda beb!Tak ke ko boleh buat rumah besar macam Bill Gates jadi Usahawan minyak gamat berjaya?RM8 for 15 bottles.Kalau beli banyak mak cik - mak cik kat sini boleh je bagi diskaun.


Saya tak kenal mak cik , tapi , saya doakan mak cik murah rezeki  :D
Jom sama - sama kita memeriahkan industri Small & Medium Enterprise(SME) negara kita.Jangan kau pandang sebelah mata dengan keusahawanan kecil - kecilan kerana Pasaran Kecil Sederhana(PKS) inilah penyumbang terbesar dalam survival ekonomi negara!Pernah dengar tak berita sepasang warga emas buat kuih pau sampai kuih pau diorang popular kat London?Itu satu contoh usahawan yang berjaya!Beli barangan buatan Malaysia , lagi-lagi nilai mata wang negara kita sedikit drop.Baru nih aku pergi Wang Kelian kat Sempadan Thailand.Orang Thailand pon dah refuse nak terima duit kita. T_T


The scenery is very beautiful like ever!Walaupon matahari tegak terpacak atas kepala,tapi,Aktiviti tetap dijalankan.Kat sini tak payah nak cakap apa.Mat Salleh everywhere.Masa nak naik bot tau,ada sorang kakak nih amik gambar kiteorang one by one.Dalam hati "Baik gila akak nih amik gambar kiteorang,nak masukkan dalam blog dia la tuh".Lepas habis je Island Hoping,terus ditariknya kiteorang.Oh!patutlah..Baik ada makna rupanya.Disuruhnya kita beli gambar kiteorang yang diprint atas piring.heeheeheehee..Sebagai seorang yang sangat berkira bab-bab belanja aku blahhh gituh jer malas nak amik port sangat.Jahat gilo aku nih.Yalahh!Piring ada gambar kito bukannya boleh buat kenyang perut pon.Lainlah kalau depa cakap "beli benda nih,percuma satu set family KFC selama 7 keturunan".Sapa tak mau.


Pulau Langkawi tuh kan cantik.Dan aku pulak minat Korea.Kagum sangat dengan keindahan Pulau tuh, mulut aku ter-sebut "kiyowo~kiyowo~" Banyak kali jugak ajet ajet pelancong obersi(baca:oversea) dari Korea.Lepas tuh,ada seorang amoi nih berpaling ke arah aku.Serentak aku bertanya "Are you Korean?" "Yesss!yesss...I'm from Korea" Sejurus lepas tuh,kiteorang pon greet dia secara serentak "Annyonghaesayoooo~~!!"Dia gelak - gelak sambil angguk-angguk kepala.Kagum barangkali!Kami namakan dia "Kim Eugene" sebab nama tuh sesuai sangat dengan rupa dia yang lawa,wangi dan dia punya english banyak bagus.Wakakkaaka...For the first time,aku jumpa orang Korea yang baik hati macam dia.Dengar dia cakap dah macam tengok Running Man secara live.Macam Song Ji Hyo pon ada.

Dan tak lupa juga..Selain pelancong Korea, kami juga satu bot dengan pasangan warga Holland.Sweet gituh.Aku agak mungkin diorang pasangan suami isteri dalam mood bulan madu.Dalam bot tuh,Kalau diorang tak faham penerangan dari driver boat,kiteorang lah yang jadi tukang translate.Kiteorang kan student.. :)


First destination ialah Pulau Dayang Bunting.Kagum aku tengok punyalah cantik Allah cipta.Kalau korang perasan, Pulau Dayang Bunting nih menyerupai wanita yang mengandung.Cakap pasal Dayang Bunting aku ada cerita lucu.Punyalah susah Kim Eugene dan dia punya kawan nak identify pulau yang berbentung orang mengandung nih.Ambil masa jugak kiteorang nak fahamkan dia.Lepas tuh

"OOOOOOOO.......I think the big one is Boob...Omaigod!At first I think she have a really really big boob...eotoakke...Neomu neomu chincha"Dia dengan kawan dia gelak-gelak.Apalah mindset si Kim Eugene nih..Boleh tahan dia punya fantasi!Lempar masuk laut baru tau.


Jangan buat - buat tak tahu.Kat Pulau Dayang Bunting banyak aktiviti riadah yang ko bole buat.At first,aku pon rasa "ehhh...bosannya!Takkan tengok-tengok,jalan jalan cuci mata je?"
Kat sini bukan sekdar cuci mata tengok Mat Salleh hot,burung-burung,kera-kera je,tapi,ada perkidmatan sports water kepada engkorang yang berminat nak rasa satu kelainan bila bercuti.Salah satunya seperti gambar di atas.Tentang bayaran aku tak pasti sebab aku takder hati langsung nak try,sebab aku kan kedekut kan?Haaahaahaa...


Kalau ada bawak duit lebih boleh sewa benda alah nih.Btw,pernah dengar tak,kalau susah nak hamil boleh cuba minum air Tasik Dayang Bunting.Betul ke?It seems like a mitose for me.Tapi,alang-alang dahaga habis jugak sebotol aku teguk Air Dayang Bunting nih.Mana tau aku mengandung lepas ni.Heh!Rasa dia tawar dan ada sikit-sikit macam payau.Kawan tanya , "mu nih Leman,tak takut ke air nih campur dengan air kecing Mat Salleh..Bahayo sunggoh mu nih!" Buat muka toya and cakap dalam hati kuat-kuat "Donno...don't care!"..Kiteorang just amik gambar je kat sini,tapi,kalau nak cuba mandi and try sports water dipersilakan..


Bergerak ke destinasi seterusnya,Eagle Feeding.Sempat pulak aku tangkap gambar dari dalam bot ,mother and her cute son.Kiteorang jumpa budak tuh kat Pulau Dayang Bunting dan terus nak amik gambar sebab budak laki tuh comel gila macam kembar tiga Korea yang popular tuh , Daehan,Minguk and Manse.
Dengan chubbynya,dengan rambut mushroom-style, dan innocent sapa tak geram kan?Pelik aku.Mak dia macam chinese dari China dan ayah dia plak Arab.Wahhhhh...patut anak dia comel.Anak pon CHINARAB (China + Arab)..heheehehe..


Masa kat Eagle-feeding nih,aku kagum sampai ternganga mulut tengok pemandangan yang sangat mempersona.Epik sangat.Tak sia-sia bayar pakej mahal - mahal tengok ciptaan Allah yang maha esa.Tak pernah aku rasa setenang dan sedamai ini.Ye benar!Tengok laut kan dapat pahala.Teringat ceramah Dr. Fadzilah Kamsah.Kalau nak hati tenang tengok hidupan lain.Tengok batu,tengok haiwan peliharaan,tengok bunga....Sebab apa tengok benda benda sebegitu hati rasa tenang?Sebab hidupan hidupan itu suci dari dosa dan sentiasa berzikir kepada Allah,The creator!Allahuakhbar...Rasa nak tengok Kaabah depan mata dan panjatkan doa dan sembahyang sekhusyuk-khusyuknya!Doakan aku ye,satu hari nanti.


Next destination is Pulau Beras Basah.Suka sangat la tuh tengok Mat Salleh tengah berjemur.Pandai-pandailah kau jaga mata bila berada kat tempat tempat macam nih.Macam-macam spesies manusia ada.Haahaahaa...Jangan tanya aku kenapa nama Pulau nih Beras Basah..Kalau kau tuh jenis berharta,trylah main banana boat atau pelampung yang macam donat.Mahal gilo weh!Cekik darah betul.Fikir dua , tiga kali jugak nak main.

I think setakat inilah sahaja my story about a short trip to Langkawi.Insya-Allah kalau ada masa terluang aku sambung lagi.Nak sambung pon dah macam takde mood sebab percutian ke Langkawi ni dah beberapa bulan yang lepas.Aku sengaja perap lama - lama entry ni mana tau lepas publish jadi nugget :p