mEmBeRi sAlAm iTu mAkRuH...(WaJiB BaCeW)

Author: aiman mania | Publish 7/19/2011, 10:04 | There is 27 Comment[s]
ASSALAMUALAIKUM SEMUA!!!!!
apa khabar saudara n saudari di sana???aiman sihat jew...cumew masa ni JAHAT....Tak beri peluang langsung nak update blog...!!iiissshhh......biasalah...menghadapi hari2 sebagai seorang pelajar.....!!mmg tak terlepas daripada menjadi BURUAN ASSIGNMENT2 YG JAHAT.....hahahaha......kalo tak siap assignment,maka,keesokkan harinya,dapatlah dengar "KICAUAN-KICAUAN" Merdu daripada lecture2 aiman yg cun-cun nih..kalo lecturer llki tak amik kisah sangat.....diorang mmg sporting.......

tapi kan!aiman kurang senang kalo ada tenaga2 pengajar yg cakap camnih...mmg berdesing habis telinga dengar ayat nih...rasew2 baru lpas habiskan LIMA PULUH MANGKUK MAGGI TOMYAM ASEW!!!!Eyyyyy...!tapi,dalam hayat ni,aiman tak pernah dengar lah cikgu2 cakap cam nih...cuma dengar dari MULUT2 JAHAT LAGI CUN MELECUN JEW YG AMT SUKA BERKATA2...........

"aku tak kisah kalo ko nak buat atau tak kerja yg aku bagi!!!!!yg bodoh ko,bukan aku!!yg nak jawab exam bukan aku,tapi ko!!!!yg pnting gaji aku naik..elaun masuk...."
hah!nilah ayat berapi yg aiman maksudkan tadi.....hehehehe....sorry yang!!membebel jap......kita menyimpang dulu.....
so,let's we start now!!!back to the basic.......nampak tajuk mmg nampak LAIN MACAM ATAUPON LUAR BIASA KAN???Hehehehe...sajew nak menambahkan ilmu buat follower2 yg hensem2 n cute mayut segala!!..yg pnting KEBENARAN TERLETAK DI SINI....so,sila baca kalau nak tahu lbih lanjut....

sebenarnya,apa yg aiman nak sebutkan disini adalah MEMBERI SALAM ITU MAKRUH BILA.......
MIntak maaf bnyak2 lew kalo tajuk tuh menimbulkan kONTROVERSI N SPEKULASI2 Yg membuatkan telinga berasap secara tiba2 ....sebenarnya,aiman nak tarik perhatian PEMBACA baca entry nih.....hehehe..biar wujud suspens dan sikap ingin tahu dalam kalangan kamu semua....rasakan!!!!!!
lagi pon  ni perkongsian ilmu agama jugak kan??okay!cukup2 merapu jom kita baca bnda ni haaaaaaaa..........baca dan hayati,okay??bahan bacaan berfaedah ni tau...

1........adalah MAKRUH Apabila seseorang itu memberi salam kpada org yg sedang membuang air besar atau istinjak....!NGERTI??Dan apabila kita tengah beristinjak,contohnyaLAH....,kita TAK WAJIB Menjawab salam tersebut....tapi,kalo aiman kan...hehehe....kalo ada jugak orang yg beri salam,konfem boleh tengok org benjol dahinya bahana daripada "ayunan" gayung yg cukup mengagumkan daripada aiman ....tak pon,mmg SAh org tuh terlantar kat ICU gara2  mulut disumbat sabun+softlan...hehehe...taklah..aiman gurau jew......!!!!sajew nak wujudkan satu persekitaran yg betul2 "MESRA ALAM"...)(:

2........MAKRUH  Memberi salam kepada orang yg sedang tidur,mengantuk,ataupun kepada org yg sedang azan,iqamah dan sembahyang....!!!ingat tau ????hukumnya MAKRUH!!!!!

3........MAKRUH Memberi salam kepada orang yg sedang makan iaitu ketika makanan berada di mulutnya......hah!!ni satu!!!kadang2,korang ni bukan bg salam dengan lmah lembut...ni bg salam main sergah jew!!!!!takkanlah kalian semua kasihan tengok kawan korang tercekik dek terkejut dengan sergahan korang tuh?????aiiissshh...nak bg salam pon kena ade caranya jugak ye anak2 papa sekalian...jgn main sergah2.......nanti lain plak jadinya!!

tengok!shin chan yg comel nih pon pandai beri salam..so,bila bertemu sesama muslim tuh,bagilah salam....kan mewujudkan dan mengeratkan hubungan silaturahim amtlah digalakkan dalam islam....
SELAMAT BERAMAL YEW?


4..........MAKRUH Memberi salam ketika khutbah jumaat sedang diperdengarkan....especially kpada kaum adam yg hensem2,termasuk aiman sekali yew?hehehehehe....(:
korang tau tak?? kita ditegah sama sekali bercakap ktika khatib membacakan khutbah walhal berkata "DIAM!!" SEKAlipon...sedangkan,ucapan salam itu sendirik pon jatuh hukum makruh...eerrmmm..renung2kanlah....yg dah terbiasa cam tuh,ubahlah yew???
cubew2 praktikkan pada jumaat akn datang......bukan apew!!menggangu jemaah2 lain yg khusyuk mendengar khutbah...

5.........MAKRUH Memberi salam kpada orang yg tengah membaca alquran...menurut IMAM ABU AL-HASAN AL-WAHIDI,adalah lbih afdal tidak memberi salam kepadanya....so,ingat tuh!ambil pengajaran........!!!

credit to:http://usthjhishamuddinmansor.blogspot.com
diedit oleh:mohamad aiman bin mat arif...

MORAL:AMIKLAH PENGAJARAN DARIPADA ENTRY NIH......!!!OKAY...
SELAMAT BERAMAL SEMUA!!

P/S:Puasa dah nak dekat.......cepat2lah ganti puasa yg tertunggak tuh yew?
okay!!bye2...drop your comment!!!




27 comments

19 July 2011 at 10:13

nice one!!!

19 July 2011 at 10:16

ooo pasal bg salam kat org yg tengah mkn memeng betul pon. tngah sedap2 hirup kuah, ade lak member bg salam pastu siap tepuk2 sekali. peh mcm nak sepak je. haha

19 July 2011 at 10:22

wow.. bgus.. info yg baik.. tp kdg2 bila ada orang korea kiri dan kanan, rasa cam dgar ceramah kat korea.. huhuhuh

gurau saja k?

19 July 2011 at 10:30

bagus lah cara abg aiman tarik follower baca entry abg aiman, hmm, thnks buat entry nih, dapat jugak tmbah ilmu pengetahuan :)

19 July 2011 at 10:33

ahaaa.... point anda sampai kpd aiman :p

thanx shared :)

19 July 2011 at 12:04

thnkx for the info aiman..btw, memang btol pon tak boleh ckap mase orng tgh makan..tibe2 dia tercekik plak dgr orng bg salam tgh makan..hoho

psssssttt, kalo ayie ad lect mcm gitu..mintk ampun nak respect dia.. jge bhase itu pntg

19 July 2011 at 16:21

abg fezul:thank bacew..hahaha.....

cik sakdi:hahahaha..nak sepak??tak baik..tak baik!!sabow jew..tegur secara berhemah.....kan?kan?kan??tapi,yg kita makan tuh boleh terkeluar balik kalo main sergah2 cam tuh...^^

abg ikhram:hehehe...yew kew??hahaha....taklah..buat apew dengar ceramah jauh2?korea tuh........kat malaysia pon tak habis nak dengar...aiman dakwah sikit kat diorg nih....^^

anis:huhuhu..thank yew anis......aiman takut jugak mulanya....takut timbul kontroversi....xixixixix...

arif aiman:huhuhu.....blog arif pon apa kurangnya.......ada informasi n cerita2 terkini..org katew....,sharing is caring,right?

cucu umie:errrmmm....aiman pon rasew berbelah bagi nak respect atau tak...dia ajar kita....tapi,kita kurang ajar ngan dia,tak berkat plak ilmu kita kan?in short,diam itu adalah lbih baik daripada berkata.....


all:thank bacew entry nih.......n komen sekali......

19 July 2011 at 19:05

aiman : peringatan yg sgt baik.. tidak semua org yg tahu.. good job adek ! ^^

19 July 2011 at 21:10

haha. bagus bagus.
jangan nak beri salam 24 jam.
lihat keadaan juga :)

19 July 2011 at 22:29

kak sara:yeah!1u rite..in short,kita hidup mesti ingt mengingati....semua manusia tak sempurna..tak perfect...so,mana yg salah,knew tegur,mana yg baik jadikan contoh....


amalina:eerrrmmm...betul tuh.....pg sana salam,pg sini salam....in short,biarlah berpada2 n tengok keadaan.,...

19 July 2011 at 23:43

ingat ke k-pop je dlm blog nie...hehehee...
nice job..keep it up...

20 July 2011 at 00:34

aleeyaliya..hehehehe.....thank dear.,....blog ni bukan kpop semata2 tau?^^

20 July 2011 at 01:47

laaa . kau buat aku terkejut je baca tajuk tuu . HAHA

20 July 2011 at 03:05

hehehehehe...suspens tak??dont judge the book by its cover okay
?^^

20 July 2011 at 07:12

saya sellau berhati2 bila bercakap ngan pelajar2 saya, takut salah..huhu

20 July 2011 at 07:34

imanshah:abg cikgu kew?

20 July 2011 at 07:42

hoho, tak sangka pulak ada time2 bagi salam tu makruh ye.

20 July 2011 at 07:50

hehehehe..yup arpiiz.....aiman pon baru tahu..hehehehe....sharing is caring right?

info yang bagus .

baru taw ade jugak yang makruh ye .

tahnks ya :)

20 July 2011 at 08:35

ini belog saya:hehehehe.....thank yew?malu2 kucing plak aiman......okay!nantikan entry terbaru aiman tau...sal kpop!!20 jejaka artis kpop pling hensem.....^^

21 July 2011 at 01:00

tak pernah pulak bagi salam dlm situasi makruh camni.. :)

21 July 2011 at 02:01

asyila:alhamdullilah..hehehehe..^^

21 July 2011 at 02:49

trkjut den..igtkn hang nak bg ajran ayah pin..tak pun ajrn puak arkam tuh.xD

21 July 2011 at 03:34

eeeyyhhh!taklah..bacew duluh,,,,baru taw..thank bacew entry aiman....

21 July 2011 at 08:10

betol2..klu die tgh mkn beri salam,mau xtercekiknyer nty..xpasey jek

22 July 2011 at 03:49

sarah:hehehehe......btul tuh...selera makan pon hilang tetiba jew.......bg salam macam nak bunuh org plak..hehehe^^

28 August 2014 at 10:44

terima kasih atas perkongsian...

Post a Comment